Kunskaps-
bank

Nyhet 2020:
UngDrive®

Företagsformen för barn och ungdomar (0-18 år).

Allmänna frågor
Ur Skattesynpunk nej. UngDrive-företag innehar inte så kallad F-skatt. UngDrive är istället en fiktiv företagsform utvecklad med statligt stöd från bland annat Skolverket, ALMI, Vinnova och Tillväxtverket. UngDrive skapades för att underlätta för unga att som privatpersoner driva enkla inkomstdrivande projekt (förnklat kallat "företag") och samtidigt följa de regler som gäller när man säljer varor och tjänster till både privatpersoner och företag.

Ledorden är: Enkelt, vitt och lagligt.
Ja. Vi vill tillgängliggöra entreprenörskapet till så många unga som möjligt, därför betalar användaren aldrig för tjänsten och även supporten är gratis.

För att finansiera utveckling och support finns däremot möjlighet för kommuner att ansluta sig till en betald version av appen.
Om din kommun är inaktiv har du inte möjligheten att lägga till varken företagare eller skapa företag. Detta kan du enkelt lösa genom att antingen själv kontakta din kommun och be dem ansluta sig till UngDrive med antingen en gratis eller betald licens. Du kan även maila till support@ungdrive.se och meddela oss att du är intresserad att komma igång så hör vi av oss till din kommun snarast möjligt!
UF-Företagande från Ung Företagsamhet är en processutbildning tillgänglig för många gymnasieelever som en del av skolan. UngDrive är en samling verktyg som gör det enkelt, vitt och lagligt för alla under 18 år driva en inkomstgivande verksamhet - och paketeras därav som Företagsformen för barn och ungdomar. Likväl som UngDrive-företag är UF-företag fiktiva "företag" då de saknar F-skatt. Båda beskattas på liknande sätt.
Appen gör det roligt och pedagogiskt att bokföra och på så vis uppfylla de krav unga omfattas av genom den så kallade "generella dokumentationsskyldigheten" enligt Skatteförfarandelagen. Appen hanterar allt från huvudboken till skapandet av resultatrapport och lagring av verifikat i sju år enligt lag.

Därutöver hanterar appen även identifiering av målsman och ansvar via Mobilt BankID samt GDPR- och säkerhetsfrågorna som kretsar inte minst kring hantering av minderårigas personuppgifter.
Ja. Eftersom man omfattas av samma regler kring bokföring från första kronan är appen perfekt oavsett om man är 5 år och pantar burkar för några hundralappar eller 15 år och säljer webbtjänster till företag för tusentals kronor. Genom UngDrive blir det lätt och roligt att göra rätt oavsett ambitionsnivå och oavsett om man får betala någon skatt i slutändan eller ej.
Innan du sätter igång (inom kort)
Kom igång (inom kort)
Ekonomi och bokföring (inom kort)
Du som säljer tjänster (utfört arbete) (inom kort)
Deklaration och skatt (inom kort)
Tekniska problem (inom kort)

UngDrive®
Academy®

Sveriges största och mest populära entreprenörskapsutbildning på sommarlovet.

Du får tjäna dina sommarlovspengar på en idé som är din egen, själv bestämma dina arbetstider och ha riktigt roliga och lärorika dagar tillsammans med likasinnade ungdomar under en inspirerande kickoff tillsammans med drivna coacher! Så istället för att du utför arbetsuppgifter någon annan bestämt åt dig och får lön för det, bestämmer du själv vad du vill arbeta med i ditt företag och hur hårt, och givetvis får du behålla alla de pengar du tjänar in! Kickoffen och avslutningsdagen är fysiska träffar som är obligatoriska att delta på. Datum och tider för just din kommun, hittar du under fliken Kommuner. Under tiden mellan kickoff och avslutning planerar du själv ditt arbete, och till din hjälp har du dagligen tillgång till din coach via telefon, e-post och Facebook.
Nej, du behöver inte ha en affärsidé för att ansöka till UngDrive®. Visst är det positivt om du har någon uppfattning av vad du är intresserad av att göra och kanske till och med har någon tanke om en idé du kan tjäna pengar på. Men det är absolut inget tvång för att söka. Coacherna finns där för att inspirera dig och hjälpa dig att komma på en bra affärsidé! Under HAR DU INGEN IDÉ? Här i kunskapsbanken hittar du exempel på vad tidigare års deltagare hittat på, inspireras gärna av dem!
Kriterierna för just din kommun, däribland vilken årskurs du måste gå i för att få delta, hittar du vid informationen under fliken Kommuner. Detta varierar lite från kommun till kommun, men oftast gäller att man ska börja åk 1-3 på gymnasiet för att få ansöka.
För att ansöka behöver du inte ha några som helst förkunskaper om företagande. Det viktigaste är att du har viljan och är taggad på att genomföra en egen idé under sommaren. Allt du behöver kunna för att starta igång och driva ditt projekt får du lära dig under kickoffen i början av sommaren. 93% av tidigare deltagare svarar att det efter UngDrive® kändes mycket lättare att driva ett eget företag än innan.
Nej, du måste vara folkbokförd i den kommun du ansöker till. Var du pluggar spelar alltså ingen roll. Detta är inget som UngDrive® bestämmer över och därför inget vi kan göra några undantag ifrån. Finns inte UngDrive® i din kommun, hör av dig till oss så ska vi göra vårt bästa för se till att även du får möjligheten!
Absolut, att driva företag ihop med en eller flera kompisar rekommenderar vi starkt (även om du kan driva ditt företag på egen hand om du vill det)! Många tycker det är skönt att kunna bolla idéer och dela arbetet med en kollega och också kunna peppa varandra till att våga sälja och komma över hinder som uppkommer. Likaså är det väldigt kul att kunna fira alla framgångar ihop med någon! Vill ni ansöka ihop är det viktigt att ni ändå fyller i varsin ansökan, men glöm inte skriva kompisens namn i respektive ansökan.
Nej! UngDrive® är helt kostnadsfritt för dig som deltagare. Din plats betalas oftast av din kommun som vill satsa på dig och ge dig chansen att prova på entreprenörskap, att driva ett eget företag och utveckla din drivkraft.
Du är alltid välkommen att ansöka till UngDrive® så länge du uppfyller kriterierna för din kommun. Men vi kommer i första hand anta de som inte deltagit tidigare.
Då du skickat in din ansökan till din kommun via vårt ansökningsformulär kommer du att få ett bekräftelsemeddelande på att ansökan är skickad. Senast 10 arbetsdagar efter att ansökningstiden för din kommun är slut kommer du att få besked om du blivit en av deltagarna. Antagning till UngDrive® görs löpande, vilket innebär att du har större chans att bli antagen om du ansöker tidigt. Ett antagningsbesked kommer att skickas ut till dig via e-post, så håll koll på din mail!
Det bästa sättet att förbereda sig inför UngDrive är att verkligen sätta sig ner och fundera igenom vad du skulle vilja jobba med. Bolla gärna idéer med familj och vänner. På infoträffen i maj kommer du få träffa coacherna och få mer tips och råd kring att ta fram en affärsidé för ditt UngDrive® Företag. Inspireras också gärna av vad tidigare deltagare gjort!
Som deltagare i UngDrive® får du ett skattefritt startkapital (i de flesta kommuner 1500 kr), men framförallt får du behålla alla de pengar du tjänar in under sommarens arbete (tjänar du riktigt bra hjälper vi dig med hur det funkar med eventuell skatt). Du är alltså inte garanterad någon lön utöver startkapitalet, men det är det som är utmaningen och det roliga med att driva företag. Du avgör själv hur hårt du vill jobba och därmed också hur mycket du vill tjäna. De som jobbar motsvarande antal timmar som ett "vanligt" sommarjobb, tjänar oftast mer pengar på UngDrive®. 8 av 10 tidigare deltagare säger att de är nöjda eller mycket nöjda med lönen de fick ut från sitt UngDrive® Företag.
Du kan välja att bli medlem i UngDrive Community efter sommaren, där du får fortsatt hjälp, träffar och och andra möjligheter. Du kan även fortsätta arbeta med och utveckla ditt företag efter sommaren genom att driva ett UF-företag under skoltid. Ung Företagsamhet träffar du oftast under avslutningen i augusti! Du kan också fortsätta driva din affärsidé / ditt projekt som en hobbyverksamhet efter sommaren. Mer info om vad som krävs för detta hittar du i Skatteverkets folder Hobbyverksamhet.

UngDrive®
Masters

Sveriges största läger för unga företagare.
SM för Sommarföretagare

Totalt är det 120 platser varav det 2020 delas ut 72 stipendier att delta gratis på SM för Sommarföretagare.
Ja absolut. Antagningskommitén till UngDrive Masters jobbar efter tre huvudkriterier som sammanvägs; Prestation, Mindset och Framtidspotential. Notera då också att prestation innebär inte heller nödvändigtvis alltid att man tjänat mycket pengar i sitt företag - det kan även handla om att man åstadkommit något anmärkningsvärt eller gjort skillnad på annat sätt i sitt företagande.
Antagning till tävlingen sker individuellt, så det är ingen garanti. Men om antagningskommitén anser att ni förtjänar det, och det finns tillräckligt med platser kvar, kan det hända att alla blir antagna.
Du som deltagare blir antagen individuellt till UngDrive® Masters, oavsett om du jobbat i team under sommaren eller ej. Väl på plats delas alla deltagare in i totalt 24 lag med 2-3 personer i varje lag vilka under tävlingsdagen kommer få möta tuffa utmaningar/case kopplade till etablerade företag runt om i Gnosjö. Varje uppdrag/case löses tillsammans med ett annat lag vilket gör tävlingsformen både varierande, rättvis (där exakt lagindelning inte blir lika avgörande) och rolig då man lär känna fler personer på köpet (vilket också är ett viktigt syfte med evenemanget). Det lag som genom alla uppdrag samlar flest poäng totalt vinner SM för Sommarföretagare! Vilka företag uppdragen är kopplade till i år offentliggörs närmre inpå evenemanget.
Alla som blivit tilldelade ett stipendium till SM för Sommarföretagare deltar gratis på hela evenemanget! Det enda du betalar är din resa T/R Gnosjö.
Nej, varje deltagare bekostar själv sin resa till och från Gnosjö.
Antagningar till SM för Sommarföretagare sker löpande, vi återkopplar med alla nominerade antingen via SMS eller för telefonintervju. Sista datumet för att nominera är dock 10 augusti (notera att platserna då kan vara slut).
Gnosjö ligger i nordvästra Småland cirka 6 mil söder om Jönköping. Google Maps-länk.


Frågor om
Covid-19?

Läs om vår omställning av verksamheten här.